«جنگلزدایی» (deforestation) به پاکسازی مناطق جنگلی گفته میشود. تبدیل زمینهای جنگلی به مزارع کشاورزی، چراگاه یا مناطق شهری و صنعتی از نمونههای جنگلزدایی است. اما گاه، جنگلزدایی به خاطر استفاده و فروش چوب درختان به عنوان سوخت یا مواد اولیه مورد رخ میدهد. مناطق پاکسازی شده معمولاً دچار فرسایشِ خاک شدید میشوند، چرا که پوشش گیاهی مناسب برای تثبیت خاک ندارند.
فرایند جنگلزدایی در بیشتر مناطق جهان رخ داده است. حدود نیمی از جنگلهای اصلی دنیا تا سال ۲۰۱۱ از بین رفتند که اکثریت آن طی ۵۰ سال گذشته رخ داده است. بیتوجهی یا فقدانِ ارزشِ نسبت دادهشده به جنگلها، کمبودِ دانش، مدیریتِ نادرست، سهلانگاری و کمبود قوانین زیستمحیطی باعث میشود که جنگلزدایی در مقیاسی بزرگتر رخ دهد. جنگلزدایی در بسیاری از کشورها بهطور طبیعی و انسانی رخ میدهد و در حال حاضر نیز انجام میپذیرد. جنگلزدایی، باعث انقراض گونههای زیستی، تغییرات اساسی در چرخهٔ کربن، تغییرات شرایط آب و هوایی، ایجاد بیابانها و جابهجایی جمعیت میشود.
هدف ما در مجلهٔ یوتوپیا افزایش دانایی عمومی دربارهٔ مشکلات اجتماعی و زیستمحیطی است. مطالب مجله با عشق انتخاب، ترجمه و منتشر میشوند. بهترین و تنها دلگرمی برای ما این است: مطالب ما را بخوانید، دربارهشان فکر کنید، با ما حرف بزنید! توجه داشته باشید که انتشار مطالب در یوتوپیا به معنای تأییدِ بیقید و شرطِ محتوای آنها و یا حمایت از سوابق اجتماعی-سیاسی-فکری بهوجودآورندگانشان نیست.
من در حوزهٔ مدیریت و مهندسی محیطی تحقیق و تدریس میکنم: چطور میتوان کارآیی سیستمهای شهری و صنعتی را از طریق مطالعهٔ سیستمی، ایجاد پیوندهای موثر بین آنها و مدیریت بهتر پسماندها افزایش داد و ظرفیتها و امکانهای مختلف را ارزیابی نمود؟ در این حوزه سعی میکنم یک عملگرا و ارائهدهندهٔ راهحل باشم. در پسزمینهٔ مطالعاتیام علاقمند به تاریخ، مدرنیت، و شناخت و نقد قطعیتها و اسطورههای معاصر هستم. در این حوزه سعی میکنم ارائهدهندهٔ پرسشهای رادیکال و دشوار باشم. پیش از این، حدود هشت سال در صنایع بینالمللی نفت و گاز در ایران و برخی کشورهای حاشیهٔ خلیجفارس کار کرده بودم.