Category archive

مجموعه‌ی عکس

فرودگاه

حمل‌و‌نقلِ هوایی نقشی مهم در جهانِ امروز بازی می‌کند. هویُل رایو، هنرمندِ کره‌ای در این عکس-طرح به نام «فرودگاه» به شکلِ همزمان به تِم‌هایی نظیر حمل‌و‌نقلِ هوایی، تغییر اقلیم و توریسم اشاره می‌کند. این تصویر از لایه‌های مختلفی تشکیل شده که در زمان‌ها و مکان‌های مختلفی تهیه شده‌اند. کنار هم قرار دادن این زمان‌ها و مکان‌های مختلف در فرودگاه، همخوانی معنایی دارد. بدون فرودگاهْ جهانی‌شدن ممکن نمی‌بود؛ اما فرودگاه‌ موقعیتی است که در آن مکان‌های مختلف بی‌آن‌که پیوندی تاریخی با یکدیگر داشته باشند در هم تنیده و فشرده می‌شوند. فرودگاه یک نامکانِ است، نامکانی رنگارنگ، پر سروصدا و خشن.

روایتِ ترسناکِ یک هنرمند از جامعه‌ی مدرن

استیو کاتز، پویانما و تصویرگرِ مقیمِ بریتانیاست که در آثارش برخی جلوه‌های نامطلوبِ جامعه‌‌‌ی مدرن نظیرِ طمع، مصرف‌گراییِ کالا و خدمات، غذاهای آماده‌ و با کیفیتِ نازل، تخریبِ محیطِ زیست، اعتیاد به تلفن‌های همراه و تلویزیون و اینترنت و استثمارِ حیوانات را به تصویر می‌کشد. در این مطلب چند نمونه از کارهای او شاملِ طرح و پویانمایی معرفی شده‌اند.

دریاهایمان تغییر می‌کنند (صخره‌های مرجانی دست‌ساز با سفال)

صخره‌های مرجانی (coral reef) که از کهن‌سال‌ترین و متنوع‌ترین اکوسیستم‌های موجود در کره‌ی زمین محسوب می‌شوند در سراسر جهان در حال از بین رفتن و مرگ هستند. خانم کورتنی ماتیسون (Courtney Mattison) زیبایی و اهمیت صخره‌های مرجانی را در آثار خودش که سفال‌هایی دست‌ساز در مقیاس بزرگ هستند نشان می‌دهد. این آثار تحت عنوان «دریاهایمان تغییر می‌کنند» (Our Changing Seas) عرضه می‌شود.

عکس‌هایی باورنکردنی از مراکز عظیم تولید دام در آمریکا

تولید صنعتی غذا به مسابقه‌ای برای افزایش کارایی تبدیل شده است. در این میان اما مسابقهٔ تولید انواع گوشت (مرغ، گاو، خوک) در دامداری‌های عظیم صنعتی و مراکز تولید گوشت پرواری به وضعیتی دیوانه‌وار رسیده است. هزاران حیوان در محوطه‌ای کوچک نگهداری می‌شوند تا پروار شده و موعد کشتارِ آن‌ها سر برسد. منتقدان روش‌های صنعتی دامداری گاه آن‌را از لحاظ اخلاقی زیر سوال می‌برند، اما جنبه‌های زیست‌محیطی و بهداشتی (شیوع بیماری) آن‌را نمی‌توان نادیده گرفت. طی سال‌های اخیر، میشکا هه‌نر ((Mishka Henner)) هنرمند و عکاس بریتانیایی اقدام به گردآوری عکس‌های ماهواره‌ای از این دام‌داری‌های عظیم کرده است. هدف او آشکار کردن پدیده‌ای شوم است که اغلب از چشم عموم پنهان مانده است. او ابتدا پروژه‌اش را با هدف عکس‌برداری از میدان‌های نفتی آغاز کرد. اما وقتی به عکس‌های ماهواره‌ای دامداری‌های بزرگ مواجه شد حیرت زده شد. به گفتهٔ او مراکز تولید گوشت پرواری نمونه‌های بی‌نظیری هستند که به ما نشان می‌دهند صنعت تولید غذا تا چه حد انتزاعی و عجیب شده است.

روی‌کرد شاعرانهٔ یک عکاس نروژی به زیست‌گاه جانوران

یک عکاس نروژی به نام «آندریاس لای» (Andreas Lie) با نگاهی عمیق و شاعرانه، تصویرهای زیبایی از حیاتِ طبیعی زمین خلق کرده است. او به شیوه‌ای ماهرانه تصاویر جانوران مختلف را با زیست‌گاه‌هایی که خانه‌ٔ آن‌ها تلقی می‌شود تلفیق کرده است. هر کدام از عکس‌های او توسط برَهم نِهی و تلفیق دو عکس متمایز شکل گرفته‌اند. این تصاویر داستان‌هایی همبسته‌ از جانوران و زیست‌گاهشان روایت می‌کند. آندریاس در عکس‌هایش جنگل، آب، کوه و حتی شب‌های قطبی را محصور در بدن جانورانی که در آن‌جا زندگی می‌کنند به تصویر می‌کشد. پوست حیوانات به درخت‌ها و پرهایشان به سایبان جنگل تبدیل می‌شود. نتیجه‌ٔ کار بسیار چشم‌گیر است.

هواپیماهای در پرواز در آسمان‌‌ها: انعکاسی از جغرافیای انسانی دنیای مدرن

چه تعداد هواپیمای مسافربری در حال حاضر در آسمان‌های جهان در پروازند؟ از طریق سایت «رادار پرواز-۲۴» می‌توانید به صورت زنده چندین هزار هواپیمای در پرواز را دنبال کنید. تصویرهای زیر که دقایقی پیش از طریق همین سایت تهیه شده‌اند، وضعیت هواپیماهای در پرواز را در نقاط مختلف جهان را نشان می‌دهد. آفریقا منطقه‌ای تقریباً خالی از هواپیماست که به همان نسبت هم در حاشیه بودن آن را از «دنیای مدرن» و «جهانی شده» نشان می‌دهد. آمریکای شمالی، اروپای غربی، آسیای جنوبی غربی، آسیای خاور دور، هندوستان و اقیانوسیه به ترتیب سایر نقاط «پر ترافیک هوایی» جهان هستند. جادهٔ‌ ابریشم در دنیای مدرن نیز شاهراه بین شرق و غرب عالم محسوب می‌شود. به سختی می‌توان به صورتی زنده‌تر از این جغرافیای انسانی جهان امروز را به چشم دید.

بزرگ‌ترین ماشین‌های ساخت بشر کدامند؟

آیا تا به حال به این فکر کرده‌اید که بزرگ‌ترین ماشین‌های ساخت بشر کدام هستند؟ با کمی دقت در تعریف «ماشین» متوجه می‌شویم که وسایط نقلیهٔ موتوری سنگین نظیر کامیون و تریلر، هواپیماها و حتی کشتی‌های عظیم ترابری، بزرگ‌ترین ماشین‌های ساخت بشر نیستند. در این نوشتهٔ کوتاه شما با «بزرگ‌ترین» ماشین‌هایی که توسط انسان ساخته شده‌اند آشنا می‌شوید.

برو بالا