خواننده‌ی زنی که تصمیم گرفت دیگر آرایش نکند

در مطالب کوتاه/نوشته شده در سال ۲۰۱۶ توسط

.

ترجمه: فرهاد شاکری
لینکِ نوشته‌ی اصلی

احتمالاً بسیاری از خوانندگانِ این تار‌نما، «آلیشیا کیز»[۱]Alicia Keys را نمی‌شناسند. آلیشیا خواننده و ترانه‌سرایِ آمریکایی است که ۳۵ میلیون نسخه از آلبوم هایش تاکنون به فروش رفته است: او شخصیتی معروف، موفق و دارایِ جای‌گاهی ویژه در صنعتِ سرگرمی است. اخیراً او تصمیم گرفته که دیگر از لوازم آرایشی‌ استفاده نکند و  این تصمیم‌اش خیلی‌ها را شگفت‌زده و هراسان کرده است. اما چرا این تصمیم مهم است؟

alicia

همان‌طور که در تصویر می‌بینید، چهره‌ٔ او بدونِ آرایش زشت و بی‌‌رمق است! او بسیار مسن‌تر از سنِ واقعی‌اش که ۳۵ سال است به نظر می‌رسد. این هم عکسی دیگر از او:

alicia1

اما جدا از شوخی [واضح است که به نظرِ ما چهره‌ی بدونِ آرایشِ او زشت نیست]، به دلایلِ زیر کنار گذاشتنِ آرایش توسطِ آلیشیا عالی است.

توانمندسازیِ زنان

یکی از دلایلِ آلیشیا برای ترکِ آرایش این است که او همیشه از این‌که کسی عکسی بدونِ آرایش از او بگیرد و منتشر کند واهمه داشته است … نوعی احساسِ شرم! اگر آلیشیا با آن همه شهرت و موقعیتِ منحصر به فرد چنین احساسی‌ داشته، تکلیفِ میلیون‌ها زنِ دیگر مشخص است. موضوع البته تنها به زنانِ بزرگسال محدود نمی‌شود؛ دخترانِ جوان و جوان‌تر نیز خود را زیرِ این فشار احساس می‌کنند و به خاطرِ آن هر روز هزینهٔ بیشتری برای پنهان کردن زیباییِ طبیعیِ خود با موادِ آرایشی‌ پرداخت می‌کنند.

این بخشی از یکی از ترانه های آلیشیاست:

هر صبح از لحظه‌ای که از خواب بلند میشم،

[با خودم می‌گم] چی می‌شه اگه اون همه آرایش رو تو صورتم نمالم!

کی گفته باید اون چیزی که ازش ساخته شدم رو پنهان کنم!

شاید این‌ همه «مِیبیلین»[۲]Maybelline داره عزت نفسم رو میپوشونه[آ]مِیبیلین یا Maybelline نامِ یک شرکت تولید کننده‌ی لوازمِ آرایشی آمریکایی است که از سال ۱۹۹۶ متعلق به شرکت فرانسوی لورئال می‌باشد.

شاید پیش‌قدمیِ آلیشیا به بسیاری از زنان این جسارت را بدهد که با او در رهایی از چهره‌هایِ مصنوعی و مخارجِ غیرضروری همراه شوند.

پول ندادن به ابرشرکت‌ها[۳]corporations

به نظر من آلیشیا با ارجاع دادن به مِیبیلین درست به هدف زده است. ابرشرکتی که بر بازارِ بین‌المللیِ لوازمِ آرایشی مسلط است و در حال حاضر بیش از ۱۸۰ میلیارد دلار ارزش دارد. تصور کنید به جای آن‌که با این پول به زنانِ جوان حس بدی نسبت به خودشان القا شود، چه کارهایِ مفیدی می‌توان انجام داد. حتی لزومی ندارد این پول اصلاً خرج چیزی شود. در این صورت زنان نیازی به این همه پول نخواهند داشت، تنها شاید بتوانند کمی بیشتر احساسِ آسودگی کنند و از زندگی لذت ببرند.

اقتدارِ ابرشرکت‌ها به دموکراسی آسیب می‌رساند. این یکی از مهمترین دلایلی است که تارنمایِ ما اساساً وجود دارد. از این‌رو، ما هر آن چیزی که سببِ از کف رفتنِ پول و در نتیجه اقتدارِ این ابرشرکتها شود را پاس می‌داریم.     

کاهشِ شکنجه‌ی حیوانات

آزمایشِ موادِ آرایشی رویِ حیوانات در اروپا و چند کشورِ دیگرِ جهان ممنوع است (اما نه در ایالاتِ متحده). اما آیا این ممنوعیت‌ها برایِ ابرشرکت‌ها مفهومی دارد؟ ابداً هیچ! ابرشرکت‌ها (بر خلافِ مردم) به مرزهایِ جغرافیایی محدود نمی‌شوند. اگر در جایی از دنیا نتوانند رویِ حیوانات آزمایش کنند (یا برده‌داریِ اقتصادی کنند، یا اتحادیه‌هایِ کارگری یا صنفی را در هم بشکنند، یا زباله‌های سمی را سر به نیست کنند، یا داروهایِ ممنوعه بفروشند یا …)، آن‌را درگوشه‌ای دیگر از دنیا انجام خواهند داد.

شما می‌توانید با تحریمِ شرکت‌هایی چون شانل[۴]Chanel، جانسون و جانسون[۵]Johnson & Johnson، اوان[۶]Avon و اِسته لودر[۷]Estee Lauder—نامِ تنها چند شرکت از ده‌ها و صدها شرکتی که از حیوانات برایِ آزمایشِ محصولاتشان استفاده می‌کنند، یا حتی فراتر از آن، با در پیش گرفتنِ راهِ آلیشیا و دست کشیدن از همه‌ی این‌گونه محصولات، از شکنجه‌ شدنِ میلیون‌ها حیوانِ بی‌گناه جلوگیری کنید.

محیطِ زیست

اگر آلیشیا بتواند میلیون‌ها زنِ دیگر را ترغیب کند که مثلِ او دست از آرایش بکشند، دیگر به کارخانجاتِ غول‌آسا، کامیون‌هایِ حمل و نقل، سوخت‌هایِ فسیلی، تولیدِ صنعتیِ موادِ شیمیاییِ مصنوعی و محفظه‌هایِ پلاستیکی و حجمِ عظیمِ زباله‌هایِ پلاستیکی—که بخشی از آن‌ها در نهایت به زباله‌دانِ بزرگِ اقیانوسِ آرام که جزیره‌ای از جنسِ پلاستیک است افزوده می‌شود—نیازی نخواهد بود.

به هر حال، اگر آلیشیا را نمی‌شناسید نگاهی به ویدیویِ زیر بیاندازید. ویدئو مربوط به دوره‌ای است که او هنوز آرایش می‌کرد. او خود، ترانه‌هایش را می‌سراید و نوازنده‌ی پیانو نیز هست. شاید با سلیقه‌ی شما جور نباشد، ولی من شیفته‌ی صدایِ پُرِ خوانندگانِ زن هستم.

هدف ما در مجلهٔ یوتوپیا افزایش دانایی عمومی دربارهٔ مشکلات اجتماعی و زیست‌محیطی است. مطالب مجله با عشق انتخاب، ترجمه و منتشر می‌شوند. بهترین و تنها دلگرمی برای ما این است: مطالب ما را بخوانید، درباره‌شان فکر کنید، با ما حرف بزنید! توجه داشته باشید که انتشار مطالب در یوتوپیا به معنای تأییدِ بی‌قید‌ و شرطِ محتوای آن‌ها و یا حمایت از سوابق اجتماعی-سیاسی-فکری به‌وجودآورندگان‌شان نیست.


  1. Alicia Keys 

  2. Maybelline 

  3. corporations 

  4. Chanel 

  5. Johnson & Johnson 

  6. Avon 

  7. Estee Lauder 


  1. آ) مِیبیلین یا Maybelline نامِ یک شرکت تولید کننده‌ی لوازمِ آرایشی آمریکایی است که از سال ۱۹۹۶ متعلق به شرکت فرانسوی لورئال می‌باشد. 

برو بالا