حق تعمیر

در مطالب کوتاه/نوشته شده در سال ۲۰۲۱ توسط

اتحادیهٔ اروپایی قانونی وضع کرده که کشورهای عضو را موظف می‌کند «حق تعمیر»[۱]right to repair مصرف‌کنندگان برخی محصولات برقی را برای مدت دست کم ده سال تضمین کنند.[۲]AP News. “Europeans Get ‘right to Repair’ for Some Electrical Goods.” AP NEWS. March 1, 2021, sec. Technology. این قانون شامل محصولاتی مانند یخچال، ماشین لباس‌شویی، سشوار، و صفحه‌های نمایش شامل تلویزیون می‌شود. محصولاتی نظیر گوشی‌های تلفن همراه و لپ‌تاپ‌ها هنوز مشمول این قانون نیستند ولی طرح‌هایی قانونی برای شامل کردن آن‌ها در حال بررسی است. حق تعمیر به این معناست که تولیدکنندگان باید محصولات خود را به گونه‌ای طراحی کنند که تعمیر کردن‌ آن‌ها امکان‌پذیر باشد و در ضمن دسترسی به قطعات یدکی و خدمات تعمیر آن‌ها را تا سال‌ها (ده سال یا بیشتر) تضمین کنند.

این قانون برخلاف روندی شومی است که در چند دههٔ اخیر بر محصولات برقی و الکترونیکی حاکم شده و بازار را پر از محصولاتی کرده که بعد از چند سال استفاده به خاطر مشکلات بعضاً ساده‌ای مانند کهنه شدن باطری، کثیف شدن یا از کار افتادن یک قطعهٔ کوچک از رده خارج می‌شوند؛ حالا یا به خاطر نبودن قطعات یدکی، یا به خاطر دشواری دسترسی به بخش‌های داخلی محصول و تعویض قطعات معیوب آن. تعمیر و نگهداری محصولاتی که با در نظر گرفتن اصول تعمیرپذیری طراحی و ساخته می‌شوند راحت‌تر است و ماندگاری آن‌ها را طولانی‌تر می‌کند. این موضوع نه تنها می‌تواند به سود مصرف‌کننده‌ها باشد، بلکه باعث ایجاد پسماندهای برقی و الکترونیکی کمتری نیز می‌شود.

هدف ما در مجلهٔ یوتوپیا افزایش دانایی عمومی دربارهٔ مشکلات اجتماعی و زیست‌محیطی است. مطالب مجله با عشق انتخاب، ترجمه و منتشر می‌شوند. بهترین و تنها دلگرمی برای ما این است: مطالب ما را بخوانید، درباره‌شان فکر کنید، با ما حرف بزنید! توجه داشته باشید که انتشار مطالب در یوتوپیا به معنای تأییدِ بی‌قید‌ و شرطِ محتوای آن‌ها و یا حمایت از سوابق اجتماعی-سیاسی-فکری به‌وجودآورندگان‌شان نیست.


  1. right to repair 

  2. AP News. “Europeans Get ‘right to Repair’ for Some Electrical Goods.” AP NEWS. March 1, 2021, sec. Technology. 

برو بالا